Risotto
Risotto met bospaddenstoelen, prei en pijnboompitten

Risotto met bospaddenstoelen, prei en pijnboompitten


De zondagmiddag is mijn favoriete tijdstip van de week om lekker de keuken in te duiken. Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat Baukje 90% van de maaltijden bij ons thuis verzorgt en ik alleen in de keuken sta als ik uren de tijd heb. Met drie kinderen is die tijd echter niet altijd beschikbaar. Maar dat ter zijde; het gaat om bovengenoemde risotto. 


Ingrediënten voor 3-4 personen:

  • 350 gram risotto-rijst
  • 75 gram reggiano of pardano, fijn geraspt
  • 150ml witte wijn (bijvoorbeeld een Piëmontese Gavi)
  • twee flinke klonten roomboter
  • prei, sjalotje, kwart winterpeen, teentje knoflook
  • 1 liter bouillon – ui of paddestoel
  • 300 gram gemengde bospaddenstoelen
  • 50 gram pijnboompitten
  • peper en zout naar smaak

 

Bereiding:

 

Maak 1 liter bouillon, liefst paddenstoel of ui. Zorg er voor dat het in een handige schenkkan zit. Gooi een flinke klont boter in een braadpad en laat smelten op een laag vuur.Snij ondertussen de prei, sjalot, winterpeen en knoflook in dunne ringen en/of plakjes.

 

Voeg de prei, sjalot, winterpeen en knoflook toe aan de gesmolten boter en laat deze op laag vuur tien minuten sudderen. Blijf veelvuldig omroeren. Nu de risottorijst toevoegen en gedurende twee minuten op een middelhoog vuur bakken.

 

Als de rijst glazig begint te worden, vuur weer lager draaien, dan de wijn langzaam erbij schenken. Blijf goed roeren, houd het deksel van de pan. Nu gedurende twintig minuten telkens kleine scheutjes bouillon in de pan schenken, blijf continu roeren om te voorkomen dat de rijst aan de bodem blijft plakken.


Tussen de bedrijven door kan je in een koekenpan alvast de pijnboompitten kort bakken. Als de pitten een mooie bruine glans krijgen overscheppen in een bakje. Nu de fijngesneden bospaddenstoelen in dezelfde koekenpan bakken. Deze zijn in ca. 6-7 minuten gaar.


Zodra de risotto alle bouillon heeft opgenomen en de rijst van binnen zacht is, maar wél nog een beetje bite heeft, van het vuur nemen. Voeg de pijnboompitten, de paddenstoelen en de reggiano toe, roer flink om. Dan de tweede klont boter bovenop de risotto plaatsen, deksel er op en een kleine tien minuten laten staan.

 

Bij het opmaken van de borden kan je nog wat achtergehouden reggiano, pijnboompitten en paddenstoelen over de risotto strooien. Eventueel zout en peper toevoegen.

 

Wijn-Spijs:

 

Dan de combinatie met wijn. Bij dit recept kies je het best een wijn met boersig, aards karakter: bijvoorbeeld een Nebbiolo d’Alba uit de Piëmonte. Het aardse van de bospaddenstoelen vind je vaak terug in de neus van de Nebbiolo. Een goede Nebbiolo is zeer zuiver, heeft goed ingebonden tannines en biedt voldoende spanning en tegenwicht. Een heel fraaie wijn die perfect bij het gerecht zal passen.


Risotto is en blijft een tijdrovende klus, maar het uiteindelijke resultaat is het in dit geval meer dan waard. Eet smakelijk!