Tellus Syrah 2012 | Falesco

Let op: Jaargang 2012 komt binnen op 12 juni en kan vanaf 13 juni uitgeleverd worden.

 

Krachtig, breedgeschouderd, iets gedrongen. Het uiterlijk van de fles is een perfecte weerspiegeling van de inhoud.

 

De wijnen uit Lazio zijn nog grotendeels onbekend en onbemind in Nederland. Deze Syrah van het wijnhuis Falesco is hard bezig om daar verandering in aan te brengen.

 

De afgelopen vijf jaargangen maakt deze Tellus onderdeel uit van het assortiment van In Vino Momentum - en na het topjaar 2010 komt op 13 juni de 2012 binnen. Gemaakt van 100% Syrah is de Tellus kruidig, hartverwarmend en vol karakter.

 

In vergelijking met de 2010 is de 2012 iets intenser te noemen. Het fruit komt mooi naar voren, de wijn heeft een prachtige complexiteit en de tannines zijn goed op de achtergrond aanwezig om het geheel als een secuur haakwerkje aan elkaar te knopen.

 

Vrijwel iedere proeverij waarbij ik de Tellus niet op de proeftafel heb staan wordt er om gevraagd, in de hoop dat ik stiekem van onder de tafel een fles tevoorschijn weet te toveren. Een favoriet onder veel klanten van In Vino Momentum.

  • Beschikbaar
  • Levertijd: 5-8 dagen1

Laatste nieuws: #twitterruil

Vanuit het zuidelijke Sittard arriveerde een nog veel zuidelijker wijn in Amsterdam. Gevinifiëerd uit het ras Humange Rouge, afkomstig uit de Valais in Zwitserland. Dit alles in het kader van de #twitterruil - hartelijk dank Pascal!

 

In het kader van de #twitterruil zijn er op diverse blogs al vele artikelen geschreven. Hier volgt binnenkort een compleet overzicht.

 

Terug naar deze wijn; het 'huis' Fleur du Rhône bestaat niet (al maken ze o.a. ook een Petite Arvine en Pinot Noir). maar is een label van de Coop-supermarktketen in Zwitserland. Van hen komt deze Humange Rouge. Een ras dat ik niet ken en niet eerder van gehoord heb. Dit maakt de opwinding - ondanks dat het een 'huis'wijn betreft - des te groter. 

 

Gelukkig bezit ik het orakel (ook wel bekend staand als het boek Wine Grapes van Jancis Robinson en Julia Harding) waaruit al snel blijkt dat Humange Rouge alleen in Zwitserland zo heet en in zijn bakermat, de Aosta-vallei in het uiterste noordwesten van Italië (in de driehoek met Frankrijk en Zwitserland) bekend staat als de Cornalin.

 

Cornalin is een oud ras, waarmee in de Aosta-vallei zelf nog slechts enkele hectares beplant zijn, in Zwitserland zijn het ca. 10 hectare. Kortom; een ras waar niet veel stokken meer over van zijn en dus niet heel veel wijn van gemaakt wordt.

 

Maar verder laat het orakel het afweten; met de opmerking dat er wijnen met rustieke tannines, rokerige aroma's, ietwat peper en vers zwart fruit van gemaakt worden die goed samengaan met wild-gerechten moeten wij het doen.

 

Zelf proeven dus! Dat gaat gebeuren - en wel op zaterdag 24 mei. Direct daarna volgt hier dan de proefnotitie.